1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Оставиха приемането на Натура 2000 за догодина

Оставиха приемането на Натура 2000 за догодина

 

"Приемането на програма НАТУРА 2000 остава за 2007 година", каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. По думите му, ако България представи списъка със защитените територии до края на януари, Европейската комисия няма да наложи санкции на страната.

"Размерът и броят на защитените територии ще бъдат обсъдени от Съвета на управляващата коалиция, който ще се събере до края на годината", допълни Чакъров. Отлагането на решението се налага заради конфронтацията в обществото по този въпрос", допълни министърът. МОСВ започва мащабна разяснителна кампания за значението на НАТУРА 2000, каза Чакъров.

Министър Чакъров внесе днес за обсъждане в правителството всички варианти на списъците със зоните за птиците и местообитанията, подготвени въз основа на решенията на Националния съвет по биологично разнообразие, и внесените по тях възражения и особени мнения. Той е представил пред министрите и всички изразени до момента мнения за НАТУРА 2000, изказани на организираните по негова инициатива срещи с парламентарните групи на ДПС, НДСВ и БСП, с областни управители, кметове и председатели на общински съвети от Черноморието, с неправителствени организации.

След решението на Националния съвет по биологично разнообразие и депозираните особени мнения има три алтернативи за зоните за птиците: 114 зони, покриващи около 24% от територията на страната, 112 зони, покриващи около 20% от територията и 109 зони, който покриват около 16% от територията.

Включването на съответни територии в НАТУРА 2000 не променя собствеността върху земи, гори и водни площи. Няма и изрични забрани за строителство или други видове дейности в местата по НАТУРА 2000./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.