1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. От 2006 г. свинете без ваксини против чума

От 2006 г. свинете без ваксини против чума

Три милиона лева извън бюджета на НВМС за 2004 год. ще бъдат пуснати за ветеринарните специалисти, които ще слагат марките на свинете

 

От 1 януари 2005 год. трябва да започне изпълнението на националната програма, която включва поставяне на ушни марки и поетапно спиране на ваксината против чума по свинете и преминаването към маркерната ваксина, информира директорът на РВМС-Монтана, д-р Людмил Антов.

Той подробно обясни какво ще става с ваксините - до средата на идната година трябва да приключи поставянето на жива ваксина и да се премине към маркерната, което на практика означава пълно проследяване здравословното състояние на животните и на стадата.

По нататък, както е планирано от Министерството на земеделието и горите, още от началото на 2006 год., вече не трябва да бъдат прилагани никакви ваксини при отглеждането на свинете, за да може секторът да се подготви с цел експорт на продукция за страните от Европейския съюз. Това не означава, че маркирането на животните ще става само в големите свинекомплекси, а напротив - и в частния сектор всички животни трябва да бъдат маркирани.

Три милиона лева извън бюджета на НВМС за 2004 год. ще бъдат пуснати за ветеринарните специалисти, които ще слагат марките на свинете, уточни д-р Антов. Част от средствата са за ушни марки за 2005 год. Програмата в свиневъдството ще включва и контрол върху търговията на свине и месо. На специализираните пазари ще могат да се предлагат само животни, преминали през постоянен ветеринарно-медицински контрол./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.