1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Отбелязваме 115 години от началото на официалната растителна защита в България

Отбелязваме 115 години от началото на официалната растителна защита в България

Борбата срещу вредителите не трябва да бъде самоцелна, а разумна и щадяща околната среда, човека и животните

Растителната защита е един от най-важните и отговорни сектори в земеделието. Тя е призвана да участва в решаването на важния проблем, свързан с осигуряване прехраната  на постоянно нарастващия брой на населението в света.  Това е възможно само при максимално ограничаване на загубите от вредители, които са в състояние силно да намалят или напълно да унищожат растителното производство. В този  смисъл  изключително важно е  земеделските производители да третират своята продукция  с  разршените за употреба прапарати  у нас, за да  намалят рисковете от  загуби на некачествена земеделска продукция.

От тази година  в стукутурата  на  Българската агенция по безопасност на храните, пред официалната растителна защита в България се откриват нови възможности. В  Европейския съюз  стопаните могат да изнасят продукти, които отговарят на високи качествени показатели  и  за тях е  от изключително значение дейността  на растителната защита у нас  да бъде на високо ниво, съобразено с  европейските изисквания и  международните стандарти. Но борбата срещу вредителите не трябва да бъде самоцелна, а разумна и  щадяща околната среда, човека и животните.
 
България има много стари традиции в областта  на  растителната защита - и като специалисти, и като програми, с които можем да се похвалим, че сме наистина на съвременно ниво. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.