1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Отровни домати заляха пазарите в Благоевградско

Отровни домати заляха пазарите в Благоевградско

 

Опасни за здравето домати заляха благоевградския пазар. Експертите алармират, че зеленчуците са напомпани с големи количества нитрати. Доматът е с перфектен търговски вид, но отвътре е зелен.  Отровната стока се предлага за втора поредна година на пазарите в областния център. Практиката да се продават домати зрели насила навлезе по-сериозно в Пиринско през миналото лято. Миналата година, както и сега, пролетта бе по-дъждовна от обичайното и зеленчуците трудно зреят. За това пък по-предприемчиви бизнесмени са намерили начин да пласират “зрели” домати на все още високите цени. Търговците вече използват с пълна сила новата технология, чрез която за 24 часа доматите от зелени да стават яркочервени, добивайки чудесен външен вид. “Бързото зреене” става чрез елементарна процедура – слага се един пръст амониева селитра на дъното на полиетиленов чувал, върху нея се нареждат доматите и за по-малко от едно денонощие те са сменили коренно цвета си и са вече яркочервени. “Консумацията на такива зеленчуци е опасна за здравето на хората, тъй като съдържанието на нитрати в тях е изключително голямо.”, предупреждават експерти от Областната дирекция “Земеделие и гори”.

Почти от месец, всички домати, предлагани на пазара, са червени, но отвътре зелени. На голяма част от тях дори семената не са развити, което показва, че са брани далеч преди въобще да са пораснали. Въпреки превъзходния си вид те са с неприятен тръпчив кисел вкус. Много от по-застоялите червени зеленчуци мухлясват откъм дръжките, а като цяло остават твърди. “Това не е нормално, тъй като доматът, преди да загние, омеква и се разкашква. Твърди домати с мухъл виждаме за пръв път.”, коментират хората.

Преди два месеца, когато магазините в областта бяха залети с пресни краставици, много хора се оплакаха от гадене и виене на свят. Симптомите бяха абсолютно идентични при всички, консумирали зеленчуците. Най-силно те се проявиха при децата, между които имаше и такива, които получиха обриви на кожата.

Заради хладното време и градушките се очаква и тази година цените на доматите и през това лято да не паднат под един лев за килограм. Климатичните условия са все още благоприятни, но и тази година е напълно вероятно да няма висок добив от домати. Миналото лято причина за слабата реколта не бе малкото засадени декари, а болестите, които нападнаха насажденията точно по време на зреенето на зеленчуците. Тази година се очаква доматите отново да бъдат заплашени от тях. “Единственият вариант да не се повторят нещата от миналата година е стопаните навреме да се обърнат към службите “Растителна защита” и “Съвети в земеделието”. Там ще им бъде дадена най-точна информация как да се преборят с проблема и да запазят реколтата си”, каза шефът на ОДЗГ Ибрахим Юрук.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.