1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Отровни фъстъци в сладкарски цехове в София

Отровни фъстъци в сладкарски цехове в София

 

Отровните гамбийски фъстъци се появиха и в София и Кърджали. В цехове за производство на сладкиши в столицата са открити 1,6 тона, а 6 тона - в Кърджали. Това съобщиха вчера от здравното министерство. Преди два дни отровни ядки се появиха в Плевен и Добрич. От фъстъците са взети проби, за да се установи дали в тях има от опасните за човешкия организъм афлатоксини. Докато не излязат резултатите от лабораторния анализ, е забранено фъстъците да се използват в производството на храни.
От 22 февруари до 2 март са били проверени 1500 обекта в цялата страна по заповед на здравното министерство. Инспектирани са фабрики за производство на храни, които използват фъстъци в продукцията си, които включват предприятия за производство на захарни и шоколадови изделия, цехове за фъстъчено масло, както и обекти за печене и пакетиране на ядки и сушени плодове. Инспекторите са следили за наличие на здравни сертификати, документи за срок на годност и произход на ядките.
Проверките са установили, че повечето фирми са употребявали най-масово фъстъци от Китай и значително по-малко от Индия, Аржентина, Турция и Судан. Направен е лабораторен анализ на ядките, които са дошли от тези страни. Не са били установени несъответствия с нормите за съдържание на афлатоксини. На собствениците на предприятия, които не са могли да докажат с документи произхода на фъстъците, са били съставени 11 акта./novinar.bg

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.