1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Отровно жито в Добруджа

Отровно жито в Добруджа

Най-ефикасният метод за унищожаване на фузариума е подгряване на зърното до 80 градуса

 

Ниви в Добруджа са заразени с токсична гъба. Това съобщи ентомологът проф. Христо Контев от Добруджанския земеделски институт. Подобно заболяване не се е появявало от 35 години насам. Този вид фузариум е опасен и за хора, и за животни. Може дори да убие човек, каза проф. Контев. Отровата действа върху целия организъм. Уврежда половата система, бъбреците и черния дроб. Причинява и алергии. Най-безобидното е да предизвика опиянение. Заради това наричат приготвения от такова жито хляб "пиян". Ако животни консумират заразен фураж, те могат и да умрат. Но ако оцелеят, отровата се пренася чрез млякото.

Токсичният фузариум е открит в нивите преди около месец. Установен е чрез самолетни снимки, експерти от Националната служба по растителна защита също са го засекли. Причината за появата му са поройните дъждове. Все още не е ясно каква част от нивите са заразени. Токсичен фузариум има и в други страни. Заразени са ниви в Германия и Франция.

В България нямаме подходящ препарат, който да прилагаме, когато става заразяването на класовете. Заразата се потиска в почвата и може след време пак да се появи.
Най-ефикасният метод за унищожаване на фузариума е подгряване на зърното до 80 градуса, обясни професорът. Процедурата трябва да продължи до два часа. Силната температура унищожава гъбата. Търговците трябва да внимават какво жито купуват, защото болното се вижда с просто око, препоръча проф. Контев./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.