1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Пак затварят пазарите заради птичи грип

Пак затварят пазарите заради птичи грип

Предупредиха фермите да засилят мерките за сигурност

 

Очаква се продажбата на птици по пазарите у нас отново да бъде забранена заради новите огнища на птичи грип, открити в съседна Румъния.

Днес се свиква Националният кризисен щаб по птичи грип, съобщи земеделският министър Нихат Кабил. Експертите ще обсъдят какви допълнителни мерки да се вземат, за да не влезе вирусът у нас. Според Кабил, тъй като сега няма прелет на диви птици, е необходимо само да се засили контролът на границите.

На 17 май аграрният министър отмени забраната за търговия с живи птици по пазарите в страната, която беше наложил през зимата. Сега е най-активният сезон за купуване на пилета и трябва внимателно да преценим риска, за да не оставим стопаните без стока наесен, каза агроминистъра.

Не се очаква срив на потреблението на птиче месо, както беше през зимата. Тогава цените паднаха с 30%, но в края на април започнаха да се възстановяват. Шефът на съюза на птицевъдите Борис Стоименов е разговарял и с шефа на ветеринарите Жеко Байчев, който му се е обадил от форум в Париж. Той помолил да предупреди големите птицеферми да засилят мерките за сигурност. Движението на птиците в дворовете е ограничено, транспортните средства се дезинфекцират.

$450 000 дарение ще получим от департамента по земеделие на САЩ, каза министър Кабил. Парите са за изграждането на втора лаборатория за бързи тестове на птичи грип. Тя ще бъде във Варна.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.