1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. По заповед на министър Нихат Кабил бяха конфискувани две хиляди прасета

По заповед на министър Нихат Кабил бяха конфискувани две хиляди прасета

 

Хайка за премахването на т.нар. свински градчета в страната вдигна на юруш областите Бургас, Ямбол, Варна и Шумен. Там по заповед на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил бяха конфискувани две хиляди прасета. От тях 413 животни, открити в незаконни свинарници извън населените места в областите Бургас и Ямбол, са били убити и изпратени в екарисаж. Други 1429 животни са били заклани и предадени за термична преработка, сочат данните на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). В Шуменско под ножа са минали най-много прасета – 1257.
Проверките се извършват съвместно с областните управи и полицията, като са съставени общо 43 акта, от които 36 са за Шуменския район. Връчени са 147 предписания, във основа на които са извършени кланетата в Шумен и Варна, сочи още справката на НВМС.
От ведомството информират, че за ликвидиране на незаконните животновъдни обекти край Провадия през следващата седмица там ще се заколят 93 угоени свине и 167 подрастващи прасета.
От НВМС предупреждават, че акцията продължава в цялата страна, като ще се налагат предвидените от закона драстични мерки срещу всички нарушители – собственици на животновъдни обекти, които не спазват ветеринарномедицинските изисквания. Мярката е във връзка с изпълнението на програмата за надзор върху болестта класическа чума по свинете и премахване на нелегалните свиневъдни обекти във всички региони на страната.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.