1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Положението във Видин продължава да е обезпокоително и тревожно

Положението във Видин продължава да е обезпокоително и тревожно

В случай, че се достигне критичният праг, ще се премине към трета точка от от оперативния план - евакуиране на части от населението в ниските и заливни територии

 

Положението във Видин продължава да е обезпокоително и тревожно, съобщи кметът на Видин – д-р Иван Ценов. Нивото на река Дунав вече е 910 см. По думите на Ценов се очаква нивото да достигне максимум 920 см и да не се стигне критичният праг от 930 см. В случай, че се достигне критичният праг, ще се премине към трета точка от оперативния план - евакуиране на части от населението в ниските и заливни територии.

"Прогнозите за нивото на река Дунав са да не достигне критичния праг, но дъждовете и високото ниво на реката при Белград и Нови Сад, не са успокояващи. Рискът идва не от преливане на реката през дигите, а от високи подпочвени води в квартали на града, където не е добре изградена канализационната система, или напълно липсва.", коментира д-р Ценов. Евакуация на населението е подготвена стъпка по стъпка – осигурен е транспорт, оборудване, помещения. Изградените предпазни диги се наблюдават денонощно за просмуквания и пробиви. Ако нивото на реката тръгне да спада, до две седмици няма да има опасност за пробив на дигите.

"Има притеснения в жителите на Видин. Искаме да ги успокоим и да има кажем, че институциите и структурите, които отговарят за тяхната сигурност, са взели всички необходими мерки", добави Ценов.

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем и ген. Никола Николов - председател на ДА "Гражданска защита" в момента също са на място във Видин. "Обсъдили сме ситуацията и сме предвидили какво трябва да се прави от тук нататък като превенция в планов порядък, за да не се изправя населението пред опасността от високите води на реката всяка година", каза Ценов. Той съобщи, че е поставил искане с проблема на град Видин да се ангажира правителството, защото от неговата воля зависи дали ще бъде доизградена защитната система и канализационната мрежа на града.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.