1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Полша с извънреден лиценз за неоникотиноиди

Полша с извънреден лиценз за неоникотиноиди

Заявления за употребата на неоникотиноиди са подадени и в Германия

Полските фермери, които отглеждат захарно цвекло, и през новата година ще могат да ползват неоникотиноиди за третиране на посевния материал. За целта земеделското министерство във Варшава издаде извънреден лиценз за два препарата, който ще важи до 1 май 2021.
 
Единственото ограничение при употребата на неоникотиноидите, разрешено за трета поредна година, е, че третираният посевен материал може да бъде засят на максимум 40 000 хектара. 
В средата на ноември от националното сдружение на производителите на захарно цвекло в Полша бяха подали заявление за ползване на препаратите през следващата пролет. Стопаните аргументираха искането си с факта, че не разполагат с алтернатива при борбата с вредители, които унищожават голяма част от реколтата и причиняват огромни финансови загуби. Подобен извънреден лиценз издаде и Франция през октомври тази година.
 
Заявления за употребата на неоникотиноиди са подадени и в Германия, където Социалдемократите, по-малкият коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, са твърдо против. Те държат и министерството на околната среда, докато земеделското министерство се управлява от християндемократкатката Юлия Кльокнер. Нейната партия се надява временния лиценз да бъде издаден още преди края на годината, тъй като в противен случай германските стопани ще бъдат в по-лоша позиция от полските и френските си колеги. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.