1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Поредното огнище на птичи грип открито в Румъния

Поредното огнище на птичи грип открито в Румъния

Сериозно засегната от птичи грип е и Украйна

 

Четиринадесето по ред огнище на птичи грип бе открито в северната ни съседка Румъния. Вирусът Н5 бил открит при кокошка в община Чиоачиле в източния окръг Браила. Тестовете потвърдили наличието на болестта при още три домашни птици в този район. Това съобщи Габриел Предой, директор на Националната агенция за здравето на животните. В събота вечер в Чиоачиле е наложена карантина. Селото е с 800 жители и там има около 15 000 домашни птици.

От Националната ветеринарна служба в Букурещ предупредиха за риска от разпространяване на птичия грип заради очакването на нови вълни от прелетни птици в Румъния, тъй като температурите са над средните за сезона стойности. Повечето от откритите в Румъния огнища на инфлуенцата са около делтата на Дунав, край границата с Украйна. По тази причина в страната бяха избити над 10 000 птици.

Сериозно засегната от птичи грип е и Украйна. Президентът Виктор Юшченко въведе в събота извънредно положение в няколко населени места в Крим, където бе регистрирано масово измиране на птици. Президентът нареди създаването на кризисен щаб, който ще определи зоната на карантината. Вътрешният министър на Украйна Юрий Луценко трябва да установи трикилометрова карантинна граница около селищата, в които има случаи на птичи грип. Около тях ще има и 10-километрова зона за наблюдение.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.