1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Последен залп срещу класическата чума

Последен залп срещу класическата чума

Затяга се и контролът около свободната продажба и движението на домашните прасета между селища и пазари

 

Последната масова ваксинация на домашните свине срещу смъртоносната класическа чума трябваше да започне през юли, каквато беше заповедта на Националната ветеринарно-медицинска служба. Мероприятието обаче се отлага с още два месеца като до началото на септември т.г. имунизирането трябва да приключи, информираха от Регионалната ветеринарно-медицинска служба-Монтана. След този последен срок повече ваксинации с жива ваксина няма да се правят заради поетото задължение да спазваме изискванията на европейското ветеринарно законодателство.

Затяга се и контролът около свободната продажба и движението на домашните прасета между селища и пазари. Всички животни, изкарани по тях за търговия, ще бъдат проверявани за ушна маркировка. Нерегистрираните по надлежния ред животни няма да имат закрилата на държавните ветеринарни органи и при случай на смърт от заболяване, или заради диагностициране, не се изплащат обезщетения на стопаните. Планирано е от следващата година вече да бъдат преустановени държавните плащания и обезщетенията за стопаните на болни животни.

Ще бъдат ваксинирани с жива ваксина и дивите свине в онези области, където през последния ловен сезон 2004 - 2005 год. са били отстреляни диви прасета с лабораторно доказано заболяване от класическа чума по свинете. В област Монтана пробите, взети от убити при лов диви свине, са дали отрицателен резултат при изследването за чума. Не са намерени и умрели от чума диви свине на територията на областта, информира шефът на РВМС д-р Людмил Антов. Въпреки този даденост той подчерта, че и в нашата област ще се извърши имунизация с жива ваксина. Тя се поставя в специални примамки и ще се разпръсква засега само на територията на дивечовъдните станции, където концентрацията на дивите прасета е по-голяма./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.