1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Последни ваксинации срещу чума

Последни ваксинации срещу чума

След 1 септември т.г. ще бъдат ваксинирани само определени категории свине от регистрирани свинеферми, отговарящи на ветеринарно-санитарните изисквания на Наредбата за отглеждане на свине.

 

Спиране ваксинацията срещу класическата чума по свинете е длъжна да спре страната ни от началото на идната година. Това е съгласно поетите ангажименти в преговорния процес за присъединяването ни към Европейския съюз. Това естествено поражда сериозни основания у стопаните, които отглеждат свине за евентуална поява на заболяването, което може да ликвидира цели ферми и нанесе трудно поправими загуби.

Както информират от РВМС-Монтана до 1 септември 2005 год. в областта ще бъде извършена поголовна ваксинация срещу класическата чума с ваксината, която се използва в настоящия момент и предпазва животните от заболяване в период от една година.

След 1 септември т.г. ще бъдат ваксинирани само определени категории свине от регистрирани свинеферми, отговарящи на ветеринарно-санитарните изисквания на Наредбата за отглеждане на свине. Тази ваксинация се извършва с т.нар. маркерна ваксина, като ще се ваксинират само неваксинираните с "жива" ваксина свине. От 1 януари 2006 год. се спира ваксинацията във всички свинеферми в страната./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.