1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Потушени са горските пожари в държавните лесничейства в Панагюрище и Копривщица

Потушени са горските пожари в държавните лесничейства в Панагюрище и Копривщица

Над 8 000 декара са засегнатите площи от Държавния горски фонд при възникналите пожари в страната за периода 15-18 януари

 

Вече са потушени възникналите пожари на територията на Държавно лесничейство – Копривщица. Последното от седемте огнища е било локализирано вчера вечерта в 21.00 часа, съобщават от Национално управление по горите /НУГ/.

Били са овладени и огнищата в ДЛ–Панагюрище, като екипи на лесничейството следят за повторно разрастване на огъня, съобщава МЗГ.

По предварителни данни в района на Копривщица са опожарени 1645 дка широколистни гори – бук и дъб, 656 дка иглолистни култури, както и 2000 дка пасища от селскостопанския фонд. Изгорелите насаждения са включени в Общински горски фонд. Първият пожар е възникнал на 16 януари в 16.40 часа, като версията е за умишлен палеж.

Над 8 000 декара са засегнатите площи от Държавен горски фонд при възникналите пожари в страната за периода 15-18 януари, сочи справката на НУГ. Най-голям размер засегнати гори са на територията на Държавни лесничейства: Копривщица - 2300 дка, Панагюрище – 1951 дка, Чипровци – 1944 дка, Чупрене – 1000 дка и Пирдоп – 500 дка.

Причините за пожарите са палежи на треви и храсти в селскостопанския фонд, като се работи и по версии за умишлени палежи. Поради размерите на обхванатата площ гасенето е продължавало повече от денонощие, като на места пожарите са овладени, но продължават да се наблюдават от служители на лесничействата поради опасност от ново разрастване на огъня. Точният размер на щетите все още се уточнява.

От Национално управление по горите призовават за внимание от страна на гражданите при палене на огън в селскостопански земи, за да се намали риска от възникване на горски пожари. Дежурни екипи на НУГ ще упражняват контрол и през почивните дни, като заловените нарушители ще бъдат санкционирани съгласно Закона за горите, като глобите са от 100 до 2000 лева.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.