1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Потвърдени са положителни резултати за бруцелоза

Потвърдени са положителни резултати за бруцелоза

Собствениците ще бъдат обезщетени за унищожените животни

 

Днес Националната Референтна лаборатория за бруцелоза /НРЛ/ към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) –  София, е потвърдила положителните резултати за бруцелоза на всички постъпили положителни и съмнителни проби, изследвани в Регионалната лаборатория, Хасково, съобщиха от НВМС.

На 16.08.2007 г. в Националната ветеринарномедицинска служба е получен сигнал за констатиране на болестта бруцелоза при коза в с. Вълче поле, община Любимец, област Хасково.

Бруцелозата е зооноза и представлява опасност за здравето на човека при консумация на сурово мляко и при контакти със заразени животни. При животните болестта обикновенно се характеризира с масови аборти без проява на други клинични признаци.

Най-вероятно причина за възникване на заболяването е съвместна паша на наши и гръцки животни, тъй като болестта се констатира в общини и селища, разположени непосредствено до границата с Република Гърция, а село Вълчо поле се намира на 4 км от граничната бразда.

При извършеното серологично изследване в диагностичната лаборатория на РВМС Хасково на 648 броя кръвни проби взети от отглежданите в с. Вълче поле дребни преживни животни, положителни за бруцелоза са 19 броя .

Заразените животни се отглеждат от стопани в девет домакинства на селото. Те са били на обща паша в три стада – две стада кози и едно стадо овце.

В село Вълче поле се отглеждат 648 броя дребни преживни, 80 броя едри преживни и 25 броя еднокопитни. Дребните преживни животни излизат на паша в 6 сборни стада.

НВМС е предприела мерки, съгласно изискванията на Наредба № 52 от 28 април 2006 г. за здравните изисквания към овце и кози при придвижването или транспортирането им между Р България и държавите членки на ЕС, за определяне на здравния статус на обектите, от които произхождат, и допълнителните гаранции за здравния статус на тези обекти, която е хармонизирана с Директива 91/68/ЕС:

• Унищожаване по хуманен начин на всички положителни реагенти и обезвреждането им в екарисаж във  Варна;

• Забрана за придвижване на едри и дребни преживни и еднокопитни животни от и в село Вълче поле;

• Преброяване на възприемчивите за бруцелоза животни в селото;

• Серологично изследване на всички възприемчиви животни в селото;

• Забрана за придвижване на мляко, млечни продукти, фуражи и др.;

• Информиране на населението за опасностите, свързани със заболяването и необходимите мерки, които трябва да спазват за опазване на тяхното здраве;

• Обезщетение на собствениците за всички унищожени животни.

Във връзка със зачестилите случаи на болестта бруцелоза по дребните преживни и влошената епизоотична обстановка в Република Гърция по отношение на болестта НВМС с писмо с изх. № ЗЖ-444/21.05.2007 г. на дирекция "Здравеопазване на животните" е разпоредила на директорите на Регионалните ветеринарномедицински служби на Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград да предприемат мерки за недопускането на контакти между наши и гръцки животни и да сигнализират незабавно за това в Централното управление на НВМС, както и да спазват стриктно изискванията на Държавната профилактична програма за вземането и изпращането на кръвни проби. 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.