1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Повдигнато e обвинение срещу вносителя на “синьото месо”

Повдигнато e обвинение срещу вносителя на “синьото месо”

Всички замесени в аферата с 20-годишното говеждо отиват на съд

 

Георги Георгиев, собственик на фирма "Бул импекс" може да отнесе наказание от 10 г. затвор и глоба от 100 000 лв., заради контрабандния внос на старо месо с фалшиви документи. Районната прокуратура в Петрич е  повдигнала обвинение срещу него по чл. 242, ал. 1, буква Б от Наказателния кодекс. Два месеца прокуратурата събира доказателства за вината на вносителя на 20-годишното "синьо месо". От наказателната институция не искаха да прибързват, докато не подплатят достатъчно стабилно обвинението си, защото съществува опасност Георги Георгиев да се измъкне.

На двамата ветеринари от митница "Кулата" - Велизар Шаламанов и Таня Джекова ще им бъдат иззети задграничните паспорти, допълват от районна прокуратура. Срещу Таня Джекова - главен ветеринарен инспектор на ГКПП Кулата е образувано следствено дело по чл. 311 от Наказателния кодекс. Обвинението срещу нея е, че като длъжностно лице е съставила официален документ, който удостоверява неверни обстоятелства. В случая тя си е затворила очите пред документната измама, с която "Бул импекс" за втори път е щяла да внесе месо, добито в Ирландия през 1986 г. - годината, в която е имало бум на болестта "луда крава" там. Срещу нея е повдигнато официално обвинение.

Третото дело, което ще бъде предадено на съда от Районна прокуратура Петрич е срещу шефа на Гранична инспекция ветеринарен контрол - д-р Велизар Шаламанов.
Докторът е обвинен за това, че е пуснал през ноември м. г. два тира със "синьо месо", внесени от същата фирма "Бул импекс". Първата пратка е почти сигурно, че сме я изяли вече под формата салами, саздърма или други продукти, твърди ветеринар от Пловдив.

Скандалът с посинялото говеждо месо на преклонна възраст избухна преди два месеца, след като шефът на митница "Кулата" Николай Шушков спря камионите на границата./monitor.bg

AGRO.BG


     

    Абонирайте се
    БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
    за да получавате всеки петък
    най-важната седмична информация.
    За още новини
    харесайте страницата ни във
    FACEBOOK.