1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Повишаване на нивото на подпочвените води и на притоците на Дунав се очаква до края на април

Повишаване на нивото на подпочвените води и на притоците на Дунав се очаква до края на април

Повишаване на нивото на подпочвените води и на притоците на Дунав се очаква до края на месеца. Неблагоприятните въздействия са резултат от силното покачване на пълноводието на Дунав

 

През следващите две седмици е възможно просмукване на води през земно-насипните диги на реката и създаване на условия за свличания на земни маси. В резултат на повишеното ниво на подпочвените води могат да бъдат залети имоти, разположени в ниските части на брега зад дигите. Заради високите нива на Дунав е затруднено отичането на българските притоци на реката, в резултат на което ще се покачват и техните нива. Поради високото ниво на реката и повишаването на нивото на подпочвените води вече има залети земеделски земи и приземни етажи на къщи покрай. Данните за Дунав към 10 часа показват, че има покачване между 1 и 5 сантиметра спрямо стойностите, измерени в 8.00 часа днес. Експерти на Басейнова дирекция - Плевен към МОСВ наблюдават непрекъснато всички защитни съоръжения по Дунав, както и нивата на другите реки на територията на дирекцията - Искър, Златна Панега, Вит, Осъм, Лом, Янтра и Тунджа. Реките в областите Враца, Монтана и Видин са в коритата си. Вливането им в Дунав е силно затруднено заради високото му ниво. Има повишения на нивата на Огоста при Мизия, Вит при с. Търнене, Осъм при гр. Троян, Голяма река при Стражица, Росица при Севлиево. Големи са повишенията на р. Джулюница при с. Джулюница и р. Янтра при В. Търново. Понижение има единствено на р. Янтра при с. Каранци.

Състоянието на язовирите в Плевенска и Русенска област е нормално и имат необходимия обем. Прелива язовир "Ал. Стамболийски", над определения контролен обем са и язовирите "Йовковци" и "Ястребино". Яз. "Ловен дом" и Яз. "Крушуна" в общ. Летница, обл. Ловеч имат свлечен сух откос в зоната над основния изпускател.

В област Видин язовири "Кула", "Рабиша", "Полетковци", "Дреновец", "Божурица" и "Ошане" се изпускат контролирано през основните изпускатели за поддържане на предписаното ниво, осигурени са необходимите свободни обеми.

В област Монтана прелива яз."Липенска река" и яз."Мартиново". Продължава контролираното изпускане на яз."Огоста".

В област Враца все още преливат с минимални водни количества язовирите яз."Сухия скът", яз."Косталево", яз."Лесконож".

Част от язовирите в Разградска и Търговищка област са достигнали или са малко над контролния си обем, но все още разполагат със свободен обем. Това позволява  позволява при необходимост поемането на допълнително количество водни маси.

На територията на Басейнова дирекция – Варна от комплексните и значими язовири отново прелива "Тича" - с 0,9 куб.м./сек, изпускат се 20 куб.м /сек. Във Варненска област преливат 8 общински язовира, в Добричка – 6, в Шуменска – 1. През денонощието е регистрирано покачване на Камчия преди гр. Дългопол с 30 см и на места има малки разливи. Реките Врана, Хаджийска, Факийска и Средецка са в коритата си.

Леко се покачват нивата на реките Струма и Места на територията на Басейнова дирекция – Благоевград. Повишават се нивата и на техните притоци. Покачването на реките е в следствие на падналите дъждове през последните две денонощия и снеготопенето в планинските части.

Няма промяна в нивата на наблюдаваните язовири, които към момента са на 2/3 от максимално допустимия си обем. Контролният си обем е достигнал язовир "Доспат", но засега няма опасност от преливане.

Нивото на р. Тунджа бележи спад при Елхово на територията на Басейнова дирекция – Пловдив. В момента то е 298 см., а вчера вечерта стойностите бяха 305 см. Тенденцията е понижаването на пълноводието да продължи, няма данни за нови разливи и нанесени щети в следствие на излезли води. Нивото на р. Марица при Димитровград е 2,15 см, регистриран е спад с 2 см от вчерашния ден. При Пазарджик и Пловдив има леко повишение. Повечето язовири разполагат с достатъчно свободни обеми за поемане на по-голям приток. Продължават да се наблюдават проблемни обекти и всички водоеми в района за евентуално покачване на водното ниво.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.