1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Повишена епизоотична готовност край границата

Повишена епизоотична готовност край границата

Мерките са във връзка с констатираните огнища на заразен нодуларен дерматит по говедата в съседна Турция

Засилен контрол върху движението на едрите преживни животни, особено в стопанствата край границата и информационна кампания сред фермерите препоръча Областната епизоотична комисия в Ямбол. Заседанието на комисията бе свикано във връзка с констатираните огнища на заразен нодуларен дерматит по говедата в съседна Турция.

Заболяването не е опасно за хората и досега не е познато у нас, но в съседна Турция и арабските страни през последните месеци огнищата стават все повече. В Турция епизоотичните огнища с нодуларен дерматит са 35, две от тях са в Одринско. 

Смъртността от заболяването не е висока, но стопанските загуби може да са сериозни. Рисковете са преди всичко за стопанствата край границата, където животните се отглеждат екстензивно. 

Ваксинация може да се предприеме, но само след нотификация от Европейската комисия. Мобилната дезинфекционна техника на ветеринарите е готова за реакция, ако заразата премине на територията на областта. Предстоят ежеседмични клинични прегледи на животните в крайграничните райони, до края на седмицата ще се съберат и общинските епизоотични комисии.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.