1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Появата на птичи грип не означава непременно болни хора

Появата на птичи грип не означава непременно болни хора

Възможно е вирусът да не мутира и да остане животински

 

Ако в България се появи птичи грип това не означава задължително, че ще има и болни хора. Няма данни за заразени с птичи грип граждани на Румъния или Русия, където има огнища на птичи грип. Това заяви доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

За да се разболяват хората от смъртоносната инфлуенца, болестта по съкщество трябва да стане човешка. Необходимо е човешкият организъм да припознае вируса като свой.

Според доц. Кожухарова, човек може да се зарази от вируса на птичия грип в този вид, само при пряк контакт с болна птица. Вирусът на птичия грип не може да се предава от човек на човек.

Епидемиите от грип, които се разпространяват между хората, са причинени винаги от вируси, които са адаптирани към човека. Възможно е тези вируси да са имали като прародител някакъв животински вирус, обясни доц. още Кожухарова.

Грипният вирус е много пластичен, може да се адаптира и лесно променя структурата си. Има повод за опасение, че  в даден момент вирусът може да мутира  в човешки грипен вирус.

Птичият грип все още си остава зооноза. Подобни грипни заболявания има при конете, свинете и други животни, но те не са заразни за хората. Мутирането на животински вирус към човешки не е много лесен процес. Доц. Кожухарова е на мнение, че има сериозни шансове вирусът да си остане животински.

Като най-сигурното средство за предотвратяване от заразата си остава поддържането на висока лична хигиена, допълни Кожухарова. Приемът на химиотерапевтично лекарство няма да има превантивен ефект, обясни тя. Ваксина или лекарствен медикамент срещу птичи грип все още няма.

Проблемът ще стане сериозен, ако вирусът започне да се предава от човек на човек. Ако това се случи, той ще може да се предава и чрез кашлица.

Развиването на птичият грип в човешкия организъм става също толкова бързо, колкото и човешкия - за една седмица. Като клинична картина двата вируса не се различават, освен че птичият грип протича по- тежко. Без лабораторно изследване никой не може да постави диагнозата категорично.

В момента, в който в България се появи птичи грип, е важно той да бъде диагностициран бързо. Обезпокоени сме, че появата му е възможна заради близостта на страната ни с Румъния и Турция, каза доц. Кожухарова.

Децата, които починаха в Турция, са чистели изпражнения на болните птици, след което най-вероятно са пипали очите, носа или устата си с мръсни ръце. Възможно е и да са вдишвали заразен въздух, защото заразата може да се предаде и по въздушно-прахов път, обясни доц. Кожухарова.

Всички хора трябва да знаят какво е птичи грип, как се предава заразата и как трябва да се предпазват. По думите й в момента в страната се разпространяват информационни материали по темата и указания за действие.

Всички общопрактикуващи лекари ще получат указания, в които е обяснено дори какви въпроси да задават на пациентите, допълни тя.

Всички, пътуващи извън страната ни към райони, заразени с птичи грип, също получават инструкции.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.