1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Пожарите продължават

Пожарите продължават

Палежите и тази година не отминаха сезона, в който се прибира селскостопанската реколта

Продължават пожарите на различни места в страната. Горят стърнища, сметища, сухи треви, но горят и посеви - ечемик, пшеница. Въпреки предупрежденията палежите и тази година не отминаха сезона, в който се прибира селскостопанската реколта.

Усложнена е противопожарната обстановка в област Ямбол. Небрежното отношение и невниманието са основните причини за пожарите в сухи треви и полски масиви. 25 са били пожарите само в двата почивни дни.. По този повод днес в сградата на община Тунджа се проведе среща между кметовете на населени места и противопожарната служба, за да се вземат мерки за безопасност. “Въпреки че има забрана за паленето на растителните отпадъци, небрежното отношение на хората продължава. Статистиката показва, че голямата част от пожарите възникват в селата, където явно противопожарното възпитание на хората е по-слабо”, според комисар Събев. До 2000 лева достигат санкциите за палене на стърнищата. “Надяваме се, че земеделските стопани и хората, които палят стърнищата си, след тези санкции ще се замислят преди да посегнат към клечката”, коментира комисар Събев. Вече е направен оглед на техниката, която се използва за жътвата, изпратени са инструкции на кметовете на населени места за мерките за безопасност през лятото. „Контролът на техниката, с която се жъне, е през целия период на жътвата. Над 86% от селскостопанската техника в област Ямбол е проверена”, заключи Йордан Събев.

32 пожара са възникнали в Сливенско за месец, от тях 20 са в сухи треви и полски масиви. Главен инспектор Владимир Демирев – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен. заяви, че в сравнение с миналата година полските пожари са три пъти повече. На 14 юни е регистриран и първият пожар в житен блок. В село Ковачите са изгорели 15 декара пшеница. Основна причина за този вид пожари са небрежност и невнимание. Забранено е паленето на стърнищата и земеделските земи. Има издадена заповед на областния управител с указания до всички институции в областта, които имат отношение при прибирането на реколтата и по опазване на горите от пожари, като там подробно са описани задълженията на всяка една институции и на общините. Противопожарната служба в Сливен съвместно с общинската служба „Земеделие и гори” проверяват пожари, които са възникнали в масиви, стопаните на които са кандидатствали за субсидии. Ако се установи, че пожарът е предизвикан от умишлено запалване на стърнища, на собствениците се налага санкция, както и не се изплаща исканата от тях субсидия. През миналата година има няколко наложени такива наказания, каза още Владимир Демирев.

Около 80 декара житни култури изгоряха до сега при пожара край хасковското село Нова Надежда, съобщи Тенчо Атанасов инспектор в областна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" в Хасково. Пламъците бушуват предимно на площи със сухи треви. Фронтът на пожара е голям. В района са изпратени четири противопожарни автомобила. Към момента няма опасност за населеното място и друг житен блок.
Предполага се, че огънят е тръгнал от гробищата.

51 са пожарите, възникнали на територията на община Пазарджик от началото на юни до момента, съобщи главен инспектор Димитър Писков, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и спасяване” – Пазарджик. Изгорели са около 300 декара сухи треви от 1 до 15 юни. Само за шест дни в периода от 10 до 16 юни пожарникарите са се отзовали на 20 сигнала за горящи сухи треви. Изгорелите площи са от 100 квадратни метра до 50-70 декара. В близост до местна маслобойна в началото на месеца изгоряха 2 декара от житен блок, като пожарът в възникнал от намиращите се близост запалени сухи треви.

Пожарната обстановка в Благоевград и региона е усложнена, защото тревната растителност вече изсъхва, особено в районите на Петрич и Сандански, тъй като те са по-високи части в цялата област. Това каза Пирин Георги Бакърджиев, главен инспектор в благоевградската пожарна. Той допълни, че от началото на юни до момента са възникнали общо 76 пожара с материални и нематериални щети. Взети са необходимите противопожарни мерки във връзка с жътвената кампания, която за момента е започнала само в Петрич, но до дни се очаква да започне и в Сандански.

Три пожара са възникнали през изминалото денонощие в Шуменска област. Това съобщи Десислав Райчинов, говорител на Областна дирекция на полицията в Шумен. Два от пожарите са с щети, добави Райчинов. При единия пожар край село Ивански са изгорели 60 декара житен блок. По-късно в частен двор до село Лозево са горели сухи треви, щети не са установени. Третият пожар, при който е изгоряло имущество, е възникнал отново в частен двор в град Нови Пазар. С оглед предотвратяване на пожари в летния сезон Районна Служба „Пожарна безопасност и защита на населението” –Шумен взима превантивни мерки. Ежедневно се извършва преглед на селскостопанската техника, която участва в жътвената кампания./focus-news.net

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.