1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Пръскат срещу гъботворката

Пръскат срещу гъботворката

Последният път, когато горите в Северозапада са били застрашени от размножаването на вредителя, е било преди три години

 

Около 7000 дка горски насаждения бяха напръскани на територията на Монтанското лесничейство, съобщи директорът му инж. Петьо Иванов. Мероприятието за обработка с химикали се налага, за да се спре намножаването на гъботворката. Вредителят е особено опасен за горите, защото след нашествието на гъсениците, от чиито яйца се излюпват насекоми, опасността от масово изсъхване на дърветата е голяма. За радост такъв процес тук все още не е настъпил.

Определени участъци с дъбови гори, в които гъботворката се размножава, вече са третирани и на територията на лесничействата в Чипровци и Говежда. Обработват се частните и държавните гори, но частниците не плащат за услугата. Финансирането на лесозащитното мероприятие се поема от държавата.

Общата площ на горите на територията на Регионалното управление на горите-Берковица, от Искър до Тимок е 227 930 хектара, от които държавните гори са 128 784 ха, общинските са 15 216 ха и недържавните са 74 739 ха.

Последният път, когато горите в Северозапада са били застрашени от размножаването на вредителя, е било преди три години. Насекомите са особено опасни, уточнява Петьо Иванов, предвид пораженията, които оставят след себе си - унищожаване на практика на значителни площи. Прогнозата за размножаването на гъботворката служителите на Регионалното управление на горите-Берковица, са направили още през миналата година чрез залагане на пробни площи.

Пръскането на горите, подготовката на химикалите и полетите са направени от Монтанското летище./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.