1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. При птичи грип фермерите ще вземат по 7 лв. за убито пиле

При птичи грип фермерите ще вземат по 7 лв. за убито пиле

Общият фонд за борба с птичия грип е 14 млн. лв. Досега държавата е купила общо 3 хил. ваксини.

 

При появата на огнища от птичи грип в България в радиус от 3 км всички стопани задължително трябва да унищожат домашните си птици. Държавата ще компенсира загубите в двоен размер, за да могат стопаните да компенсират щетите си. Според браншовици, компенсацията ще е 7 лв. за пиле. Общият фонд за борба с птичия грип е 14 млн. лв.

Освен унищожаването на болните птици и тези, които са били в досег с тях, се забранява и всякакъв транспорт на животни в близост до заразения район. Карантината обхваща 10 км от центъра на огнището. Мерките за сигурност в големите ферми са много строги, затова опасността от разпространение на болестта в тях е малка. На риск от заразяване са подложени птиците в домашните дворове, които се отглеждат на открито. Това обясни Борис Стоименов, председател на Съюза на птицевъдите.

Очаква се България да получи от САЩ и 1000 опаковки от антигрипната ваксина Тамифлу. Препарата ще бъде раздаден на ветеринарни лекари и други експерти, които ще действат при евентуална поява на болестта. Досега държавата е купила общо 3 хил. ваксини.

Домашните птици да се отглеждат в закрити помещения без достъп до други животни, напомнят ветеринарите. Целта на тази мярка е да не се допуска контакт между домашните и прелетните птици, които мигрират от замръзналата делта на Дунав.

Продължава наблюдението на водоемите за наличие на трупове на птици. Засилени са мерките по пунктовете на границата с Турция, съобщиха от Министерството на земеделието. Изпратени са допълнително инспектори, които ровят щателно багажа на пътниците. Във вторник са конфискувани 10 яйца. Здравното министерство, областните и общинските управи в застрашените райони на Източна и Южна България проверяват социалните и здравните заведения дали разполагат с достатъчно дезинфекционни материали. Министерството на здравеопазването разпрати вчера специални инструкции към населението.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.