1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Производителите си доведоха фузариума

Производителите си доведоха фузариума

Културата на земеделието не е само красив израз, а система, която брани производителите от беди

 

Тази година бедата се случи, защото по времето на цъфтежа на пшеницата паднаха обилни дъждове и атмосферната влага беше висока. В същото време никой не отчете факта, че миналата година фузариум, заразил царевицата, е останал в почвата и това беше ключът, за да се пусне болестта сред пшеничените посеви през тази година. Това каза доцентът от Добруджанския земеделски институт Николай Ценов в деня на пшеницата, проведен през юни в землището на с. Замфир, Ломска община, от фирма "Теди" и Областната служба за съвети в земеделието.

И така според специалистите тази година заразените с фузариум площи след ожъната пшеница трябва да бъдат изгорени. Изгорени трябва да бъдат не само стърнищата, но и всичката слама, защото тя е източник на заразата, предупреждават специалистите по растителна защита. Защото е опасно и животните да бъдат хранени със заразената слама.

Но за да стане изгарянето възможно и по закон, трябва специално разрешение от Министерството на околната среда и водите, което да разреши с документ паленето на стърнищата със заразената слама. Но както казват производителите - никой не се съобразява с проблемите им, а екоинспектори и представители на местната власт, пожарникари и др. дебнат да ги глобяват заради опожаряването на нивите. Сега МОСВ трябва да си каже думата. Защото производителите чакат.

Според доцент Николай Ценов една от причините за появата на фузариумът е липсата на култура на земеделието, отсъствие на нормален сеитбооборот, който да потиска патогените на фузариума и другите неприятели по пшеницата. Производителите завишават посевната норма, за да противостоят на измръзванията, но през 2003 год. именно гъстите посеви са станали причина за измръзване на растенията, но никой не е отчел основната грешка. А тази година гъстите посеви са се оказали благоприятната почва за развитието на патогени.

Състоянието на общата реколта в област Монтана не дава основание за паника. Има обработки, които значително намаляват броя на увредените от фузариума зърна. Има и ефективни фунгициди като витавакс, с които обеззаразяването преди прибирането на зърното в склада гарантира неговото надеждно съхранение./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.