1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Проверяват още 4 села за Нюкясълска болест

Проверяват още 4 села за Нюкясълска болест

 

Освен в село Юпер клинични прегледи на кокошките се провеждат и в четири съседни села – съобщи ветеринарният специалист на община Кубрат д-р Нурай Мокан. В четвъртък в разградското село бе обявена карантина, заради потвърдени случаи на Нюкясълска болест. От нея умряха 102 кокошки, други 53 конактни бяха умъртвени, за да не разпространят заразата.

Започнахме да приемаме документи от стопаните на заболелите животни – обясни ветеринарният специалист на община Кубрат д-р Нурай Мокан. Удостоверенията за собственост и за липса на застраховки на пострадалите пернати  ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието, за да бъдат отпуснати компенсации на петимата жители на село Юпер, в чиито дворове бяха открити случаите на Нюкясълска болест. Очакванията на стопаните са да получат между 10 и 12 лв за кокошка.

През последните две седмици в Юпер са умрели 102 кокошки, други 53 са умъртвени, за да не разпространяват заразата. От четвъртък от селото не се допуска да излизат животни, на входа и изхода хората и автомобилите преминават през дезинфекционни пунктове. След въвеждането на карантината, която ще продължи 21 дни, няма нови случаи на умрели от Нюкясълска болест кокошки – увери д-р Мокан. Той съобщи, че освен в Юпер се извършват клинични прегледи на кокошките от четири съседни села: разградските Божурово и Звънарци и русенските Черешово и Малко Враново.

Все още не е установено как се появила заразата, предполага се, че това е станало чрез диви птици, гълъби или врабчета./darik.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.