1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Проверяват пазарите за опасни пържоли

Проверяват пазарите за опасни пържоли

Мръвки от домашни прасета само с разрешение на ветеринар

 

Яки проверки за опасни пържоли започват санитарните инспектори по хранителните магазини и кланиците в страната. Хайките тръгват от днес и ще продължат до Ивановден. Инспекторите ще проверяват произхода и годността на месото. Ще търсим и незаконни кланици, обясни шефът на отдел ДВСК д-р Божидар Христов. Проверките се правят през цялата година, но около празниците са по-засилени, обясниха от службата. Винаги около Коледа и Нова година хората купуват повече месо, отколкото обикновено. Това пък кара недобросъвестни търговци да предлагат всякакъв вид мръвки със съмнителен произход, обясниха инспекторите. Месото, особено по пазарите, често няма никакви санитарни документи.

Търговците използвали различни трикове, за да направят старото месо да изглежда прясно. Най-често слагали мръвките в наситен разтвор от сол и вода, за да премахнат белите наслоения по него. Не купувайте месо от сергии и съмнителни магазинчета. Клиентите да изискват санитарните документи за пържолите. Ако имат някакви съмнения за качеството на месото или колбасите, най-добре е да не го взимат, макар да е на ниска цена, казват специалистите. Риск крият не само купешките, но и домашните мръвки, предупреждават епидемиолозите. Инспекторите съветват всички, които ще колят домашни животни, първо да направят изследвания на месото и след това да го ядат, за да си спестят неприятности по празниците./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.