1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Птичата болест в Джебел ще удари износителите на гъши дроб и месо

Птичата болест в Джебел ще удари износителите на гъши дроб и месо

Според зам.-министър Бойко Боев пилешкото няма да поскъпне.

 

Птичата болест в Джебел ще удари износителите на гъши дроб и месо, прогнозира шефът на съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Заради установеното огнище на болестта "Нюкасъл" във ферма в кърджалийското село Ридино земеделският министър Мехмед Дикме забрани износа на птици, пернат дивеч и месо. Сега износителите ще трябва да замразяват продуктите, докато падне забраната, посочи Стоименов. Дали ще бъде отменена карантината, ще реши Международната комисия по епизоотиите на 11 януари.

Според зам.-министър Бойко Боев пилешкото няма да поскъпне. Забраната няма да нанесе загуби и на износителите, тъй като повечето вече са реализирали продукцията си, допълни той. Вероятно заразата е пренесена от гълъби, прелетели у нас от Турция, каза още зам.-министърът. Всички ветеринарни лекари в Кърджалийско са мобилизирани и преглеждат по 1000 кокошки на ден. Сутрин, обед и вечер те докладват за обстановката в Националната ветеринарномедицинска служба. В района на с. Ридино се прави кръгова ваксинация и са взети мерки за да не се разпространи болестта в съседни села.

Болестта "Нюкасъл", или псевдочума по птиците, е заразна и може да унищожи цели колонии птици, но не е опасна за хората./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.