1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Пускат кепенците на 300 мандри

Пускат кепенците на 300 мандри

Ще работят само онези, които прилагат мерки за покриване на евростандартите.

 

Ветеринарни инспектори пак погват мандрите и месопреработвателните предприятия. Поредната хайка е за проверка как онези цехове, на които при предишни акции са били направени предписания за подобряване на хигиената и обновяване на производствения процес, сега изпълняват препоръките. Онези, които отново не са покрили изискванията на Европа, този път ще бъдат затваряни.

Още миналата година фирмите от бранша бяха категоризирани в четири групи. Според това до каква степен покриват европейските норми. В първата категория попаднаха отличниците, които изцяло отговарят на ветеринарното законодателство. Те са се преструктурирали и са вложили нужните инвестиции, за да получат правото да изнасят продукция в страните от ЕС. Във втора категория са онези предприятия, на които е даден гратисен период до 2005 г. да изпълняват одобрените си бизнеспланове за преструктуриране. Тук влизат и фирмите, които са закупили земя и ще строят нови цехове. "Третата категория фирми са най-проблематични", обяснява Александър Тухчиев, шеф на пловдивската Регионална ветеринарномедицинска служба (РВМС). Те са затворени временно, но ако не са взели нужните мерки за преминаването си във втората група, могат да хлопнат кепенци завинаги.

От 1 февруари до 30 март ще тече сериозна проверки именно сред тях. Тя дори трябвало да почне още в средата на март, тъй като срокът за изпълнение на нормите е бил до 31 декември. "Дадохме им малко повечко време", казва Тухчиев. "Но сега при инспекциите ще сме безкомпромисни", допълва той.

След 30 април ще останат да работят само предприятията от първа и втора категория, обясни още шефът на РВМС.

В четвъртата група са мандрите и колбасарниците, които въобще не отговарят на стандартите и вече е спряна производствената им дейност. Някои от тях дори сами подали документи за затваряне. Те нямали финансовата възможност да приложат изискуемите стандарти. Поне 1 млн. лв. инвестиции са нужни за нова, отговаряща на изискванията производствена мощност с капацитет на обработка от 1 тон продукция, обяснява Кирил Вътев, шеф на Асоциацията на месопреработвателите. При настоящите проверки ще има доста промени в броя на предприятията от четирите категории. Очаква се динамично прехвърляне на фирми от група в група Но 279 мандри и колбасарници ще попаднат в четвъртата група - на безвъзвратно затворените, сочат предварителни данни на земеделското министерство. Половината от тях са големи заводи с традиции, а останалите са квартални месарници.

Според Кирил Вътев, който е и собственик на фирмата "Тандем В", проверките и редът на затваряне на цеховете трябва да започнат по обратен ред - от пазара към производителя. Те обаче са нужни, за да се изчисти пазарът от мними търговци, смята Вътев./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.