1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Растениевъдите и зимния период

Растениевъдите и зимния период

Календар на земеделския стопанин с препоръки

Ако искаме напролет културите да покълнат или да родят плодове, то сега е времето да се погрижим за тях. Ноември е периодът, в който се събират растителните остатъци и се провежда есенната оран. С цел да се подготви следвашото, оранжерийно производство оранжериите и парниците, определени за разсад се почистват, дезинфекцират и изорават, съветва главен експерт- кординатор Ганчо Ганчев към Териториален офис на НССЗ- Стара Загора. Необходимо е растенията да се обогатят с оборски тор и изкуствени торове, а сместта да се обеззарази.

Овощните дръвчета се засаждат в дни с положителни температури през декември. Почвата не бива да е замръзнала. Стъблата на младите овошки се увиват със защитени срещу гризачите материали от тръстика, клонки от бодливи храсти, полиетиленови изрески и др. В случай, че не е извършено се провежда и пръскане на костилковите след листопада с 1,5% бордолезов разтвор при положителни температури. Ябълковите и крушовите насаждения, заразени със струпясване се третират с 7% карбамид, като струята се насочва към почвата, разказват специалистите. Внасят се почвени хербициди, продължава извършването на профилакатични мероприятия на полето и зазимяването на дърветата срещу гризачи.

При лозарството заразените от чума лози се изкореняват и изгарят, а мястото се обеззаразява с 2% формалин- 25л./ кв.м. Извършват се и профилактични мероприятия. По това време се внасят почвени хербициди.

След приключване на късната реколта и дълбоката оран, се разхвърля оборски тор на полето. Редовно се следи състоянието на засетите култури. При наличие на 2-3 лаври или 2-3 повредени растения на 1кв. м. срещу житен бегач се третира с препарати, съветват експертите. Борбата срещу плевелите, поникващи през есента трябва да започне още след сеитба. Целта е да се предотврати появата им или да им се противодейства още в начална фаза.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.