1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Разделно събират биоразградими отпадъци

Разделно събират биоразградими отпадъци

В Берковица вече са доставени 103 компостера

 

Берковчани ще произвеждат за собствени нужди тор в специални компостери. Още тази седмица желаещите ще получат безплатно специалните пластмасови съдове. В началото на септември гражданите ще преминат обучение. Това е заложено в проект на общината, финансиран от Предприятието за управление дейностите по околната среда, съобщи екологът на общината инж. Гинка Колева.

В Берковица вече са доставени 103 компостера, които ще бъдат раздадени на жителите на общинския център, Замфирово и Бързия. В 600-литровите съдове гражданите ще събират само биоразградимите отпадъци. В пластмасовите контейнери ще се изхвърлят почистените от градините клони, изсъхнали стебла и листа, трева, дървени стърготини. Там има място още за утайките от кафе, пакетчетата чай, черупките от яйца, дори пращината от виното и джибрите от ракията. Вътре не бива да се слагат месни и млечни продукти, кокали и дори фекалиите от кучета и котки. Всеки пласт отпадъци се засипва с пясък или земя и така докато съдът се напълни. От време на време компостът трябва да се разбърква. Разграждането става за около три месеца. През зимата процесът е по-бавен заради ниските температури и е нужно повече време. Така в пластмасовия съд се получава много силен тор, богат на въглерод и азот, с който може да се подхранват всички растения, включително и стайните.

От ПУДОС за реализацията на проекта безвъзмездната помощ е на стойност 32 хиляди лева. Ефектът от този тип разделно събиране на отпадъци ще стане ясен след около три месеца. Тогава приблизително ще приключи пълненето на компостерите./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.