1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Реагирайте днес, за да решите проблема с ливадната пеперуда и догодина

Реагирайте днес, за да решите проблема с ливадната пеперуда и догодина

Органик Инвест Био защита с решение как да редуцирате популацията на опасния неприятел

На пресконференция, организирана от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, в пресклуба на БТА в Добрич, бяха изнесени данни за масовото нападение на ливадна пеперуда в страната.

В средата на август се очаква трето поколение от ливадната пеперуда. С най-висока плътност неприятелят е по българското Черноморие – в Добричка и Варненска области, в отделни части на Южното Черноморие, но навлиза и във вътрешността на страната, стигнала е до Радомир, предупреди Людмил Стоянов от Органик Инвест Био Защита.

Според Петко Василев, управител на KWS България, трябва да се пристъпи към интегрирана борба с всички неприятели, защото не само ливадната пеперуда е проблем пред земеделците, това са и видовете нощенки, стъблен пробивач по царевицата и слънчогледа.

Трихограмата е полезно насекомо, естествен враг на пеперуди от семейство Lepidoptera, от което произлизат ливадната пеперуда и царевичния стъблен пробивач, обясни проф. д-р Вили Харизанова, декан на факултета по Растителна защита и агроекология в Аграрния университет. Според нея решението е незабавно колонизиране на трихограма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.