1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Румъния изпреварва България в опазването на есетровите риби

Румъния изпреварва България в опазването на есетровите риби

 

Румъния забрани промишления риболов на есетрови риби за следващите 10 години, но тази стъпка трябва да бъде последвана и от другите страни в района, за да се възстанови непрекъснато намаляващата популация от есетрови риби в Дунав, съобщиха от международната природозащитна организация WWF.

Според неправителствената организация най-добрият момент, да се предприемат адекватни действия от страна на България, Сърбия и Украйна, е на предстоящата среща на Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) за Северозападната част на Черно море и есетровия район на Долен Дунав, която ще се проведе на 21 и 22 юни в румънския град Сарулещи.

Преди време Черно море беше обитавано от едни от най-сериозните популации на есетрови риби, които се ловят главно заради хайвера. Прекомерният риболов след 1990 г. доведе до изключително силен спад в популацията и почти напълно наруши естественото хвърляне на хайвера в Дунав. Само през 1998 г. са уловени близо 400 тона есетрови риби.

За да улесни трансграничното сътрудничество в управлението и опазването на дунавските есетрови риби, през есента на 2005 г. WWF инициира специален план за действие, подготвен от специалисти от дунавските държави. Планът беше обнародван от Европейския съвет и одобрен от Бернската конвенция. Основната му цел е да повдигне въпроса пред обществеността и да създаде обща рамка за изпълнението на спешни мерки. Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) също включи есетровите риби сред важните въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.

Междувременно цената на килограм хайвер от есетрови риби варира от 300 евро на неофициалните пазари до 6000 евро в луксозните магазини.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.