1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Румъния задържа на границата 13 наши ТИР-а с птичи продукти

Румъния задържа на границата 13 наши ТИР-а с птичи продукти

 

На ГКПП край Видин днес към 10 часа сутринта за преминаване към Румъния чакат 13 товарни автомобила, натоварени с птичи продукти, съобщи за БТА директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба д-р Валери Велков.  

Той уточни, че хладилните камиони, са натоварени с различни птичи продукти, основно с гъши дроб износ за Франция и пътуват транзит през Румъния. Износът се осъществява от различни български производители от областите Ямбол, Ловеч  и Пловдив.

Късно снощи  Румъния е върнала от своя граничен пункт при Калафат един от товарните автомобили натоварен с гъши дроб поради влязла в сила  от 15 февруари забрана за транзитно преминаване през страната на пилешки продукти от България, уточни д-р Велков. Официално до вчера заповедта за транзитно преминаване и внос от България на птичи продукти в Румъния, българските ветеринарни власти не бяха получили.  Заповедта от Румъния  за забраната е била изпратена късно снощи на граничните санитарни и митнически власти във Видин, каза още д-р Велков и тя е препратена в НВМС в столицата.

Тринадесет  товарни автомобила в момента очакват решение дали да преминат през Румъния или да се върнат.

Три от тях са обработени от митническите власти и изчакват  в граничната зона на ГКПП Ферибот край Видин.

На опашка пред бариерата на граничния пункт са се наредили още 10 хладилни камиона с птичи продукти, каза д-р Велков. Това създава напрежение в организацията на работа и трафика на граничния пункт.

Очаква се днес, до края на деня, да бъде взето решение дали товарите да преминат през Румъния. Д-р Велков уточни, че забраната за износ от България на птичи продукти за Европейския съюз във връзка със заболяването птичи грип важи само за 10 области в страната./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.