1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Руските власти трябва да осигурят подкрепа на износителите на зърно

Руските власти трябва да осигурят подкрепа на износителите на зърно

Новината, че Русия налага ембарго върху износа си на зърно доведе до рязко поскъпване на пшеницата на международните пазари

Руските власти трябва да осигурят подкрепа на износителите на зърно, заяви на съвещание за зърнената ситуация руският президент Дмитрий Медведев, предаде Economynews.

Медведев призна, че производителите, занимаващи се с износ, са поставени в сложно положение.
Заради пораженията върху реколтата и заради сушата руското правителство въведе от 15 август до 31 декември 2010 година временна забрана на износа на зърнени култури.

"Ние сме в много трудно положение, защото общо в страната близо четвърт от зърнената е загубена", заяви Медведев на срещата в земеделския район Ростов.
"За жалост много стопанства са пред фалит заради загубените реколти", допълни президентът.

Заради сушите и жегите, връхлетели страната, Москва понижи допълнително в началото на седмицата прогнозата си с 10 милиона това до 60-65 милиона това за зърнената реколта в сравнение с 90-те милиона в нормални условия.

Руският съюз на зърнопроизводителите се обърна към властите с молба да се отложи забраната за износ на зърно за 1 септември и да се продължи срокът на работа на митническите служби и Росстехнадзор за своевременно оформяне на документите. В съобщението е посочено, че решението за временна забрана на износа на зърно и зърнени продукти е било внезапно за много от чуждестранните партньори и че за 10 дни трудно могат да се изпълнят договорите.

На съвещанието за зърнената ситуация Медведев съобщи, че правителството скоро ще подготви предложение за възможни зърнени интервенции в някои райони. Той уточни, че запасите в интервенционния фонд са около 10 милиона тона с роля на "спасителна възглавница". 

Новината, че Русия налага ембарго върху износа си на зърно доведе до рязко поскъпване на пшеницата на международните пазари, след като котировките й и без това вече се бяха повишили до рекордни равнища заради опасенията, свързани с реколтата тази година, припомня Франс прес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.