1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. С наближаването на Великден агнешкото в Пиринско поевтинява

С наближаването на Великден агнешкото в Пиринско поевтинява

Фермите с всяка следваща година произвеждат все повече и повече месо и след като има конкуренция, е нормално и цените да паднат

 

Обратно на очакванията, с наближаване на Великденските празници цените на агнешкото в Пиринско намаляват. Две седмици преди празника килограм агнешко достигна цена от 9 лева.

Според търговците в Пиринско, "аномалията" се дължи на факта, че на пазара, освен големите количества месо от български производители, има и голям внос от съседни страни. От няколко години, за благоевградчани това е първият, на който традиционните продукти, като агнешко и яйца поевтиняват. Една от причините за спада на цените спрямо коледните е и че животните за тези четири месеца са пораснали значително и ако по време на зимните празници трудно можеше да се намери агне над 15 килограма, сега вече всички животни надхвърлят 25 килограма. Фермите с всяка следваща година произвеждат все повече и повече месо и след като има конкуренция, е нормално и цените да паднат. През идните две седмици може би цените на месото като цяло ще паднат още малко, но няма да е толкова драстично, както досега.

Въпреки на пръв поглед добрата новина за празника се очаква агнешко месо да си купят отново тези с по-добри доходи. Пенсионерите в региона заявиха, че за поредна година ще боядисат по няколко яйца и ако успеят да се доредят в магазините, ще хапнат и козунак, който все още не е лукс за тях. Като най-тревожно търговците определят и това, че наред с възрастните хора много малко млади семейства също ще успеят да разнообразят празничното си меню с агнешко.

Цените и на свинското месо тръгнаха стремглаво надолу за радост на тези, които въпреки всичко са решили да хапнат типично по български пържоли на празника. От няколко дни насам килограм свински бут вече се търгува по 7,90 лева, като само допреди няколко месеца той бе в графата с деликатесите, тъй като цената му бе скочила до 11-12 лева. Свинският джолан, който е предпочитан за традиционните гювечи, е на границата да влезе в конкуренция с пилешкото месо, тъй като вече се продава по 4,80 лв. килото.

Най-вкусното и крехко свинско месо – врат, в Благоевград може да се купи срещу 9,50 лв. Котлетите пък се намират вече по 7,60 лв., а най-търсените заради по-ниските си цени бекон и гърди вече се намират от 5,60 до 6,30 лв. за килограм.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.