1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Събирането от естествените находища на божур и иглика е позволено само в Ловешка област

Събирането от естествените находища на божур и иглика е позволено само в Ловешка област

 

На територията, контролирана от Регоналната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен, през 2007 година е разрешено само в Ловешка област събирането от естествените находища на лечебните растения под специалния режим на опазване и ползване червен божур, зърнастец елшовиден, лечебна иглика, лазаркиня, лудо биле, лечебен ранилист, решетка, шапиче и тлъстига. Това е регламентирано със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, информира Весела Комаревска, пиар на екоинспакцията в Плевен.
Със заповедта на министъра на околната среда и водите изрично се забранява за територията на цялата страна събирането от естествените находища на бенедектински трън (пресечка), волски език, пролетен гороцвет, лечебна дилянка (валериана), бодлив залист (популярен като бодлив чемшир), момина сълза, бял оман, бял риган, лечебна ружа и др.
От сектор "Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие" в РИОСВ - Плевен припомнят, че бодливият чемшир не може да бъде ползван като украса за букети. Възстановяването на естествените му находища става много трудно, все още съществува реална заплаха от унищожаване на находищата му в горите на Плевенска и Ловешка област.
На 28 февруари с представители на общините и лесничействата от Ловешка област бяха разпределени между желаещите билкозаготвители количествата билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, определени за региона на РИОСВ - Плевен. Лечебни растения под специален режим на опазване и ползване са видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на такава тенденция, пояснява Весела Комаревска. Разпределението става след подадени в РИОСВ - Плевен до края на предходната година заявки от складовете и пунктовете за билки.
По време на срещата беше отчетено, че през 2006 година в Плевенска и Ловешка област от билките са събирани най-вече цвят липа и плодове шипка, трънка и къпина, а от лечебни растения под специален режим - лечебна иглика, лечебен ранилист и червен божур./posredniknews.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.