1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Със заповед на министър Нихат Кабил се забранява вносът от Румъния на живи птици, разплодни и стокови яйца и суровини и продукти от птици

Със заповед на министър Нихат Кабил се забранява вносът от Румъния на живи птици, разплодни и стокови яйца и суровини и продукти от птици

Заповедта отменя първоначално наложената забрана от 10 октомври 2005 г.

 

Със заповед на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил се забранява вносът от Румъния на живи птици /домашни и диви/, разплодни и стокови яйца и суровини и продукти от птици с изключение на термично обработените. Забраната е във връзка с констатирани нови огнища на болестта инфлуенца /грип / по птиците в Румъния.

За недопускане разпространението на птичия грип в България ветеринарните лекари от граничните пунктове с Румъния, съвместно с митническите инспектори да извършват щателни проверки на личния багаж на пътниците за наличие на суровини и продукти от птичи произход. При установяване на забранените продукти, стоките да бъдат конфискувани и унищожавани, гласи още заповедта.

Директорите на регионалните ветеринарно-медицински служби да организират извършване на постоянен ветеринарен контрол за спазване на мерките за биосигурност в промишлените птицевъдни обекти и да засилят контрола върху пазарите за птици.

Собствениците на птици от регионите, граничещи с Румъния, се задължават да не допускат излизането на птиците извън дворовете и да съхраняват фуража за изхранване в закрити помещения.

Заповедта отменя първоначално наложената забрана от 10 октомври 2005 г.

Контролът по изпълнение на заповедта се възлага на генералния директор на НВМС.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.