1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. САЩ спряха вноса на испански пипер заради дрозофила

САЩ спряха вноса на испански пипер заради дрозофила

Забраната се счита като най-подходящата мярка за опазване на сектора в страната

Ларви на дрозофила, намерени в пратки от определен вид пресен пипер от Испания за Съединените щати, станаха причина САЩ да забранят вноса на тези зеленчуци от иберийската държава. Вредителите са открити при проверки от служители на американската служба за фитосанитарен контрол АФИС.
 
Така наречената Средиземноморска дрозофила напада повече от 250 вида плодове, цветя и зеленчуци и е в състояние да унищожи цели плантации и големи насаждения. Мушицата е опасна за цитрусови и костилкови плодове, пипер, домати и смокини. Ако фермерът не предприеме мерки, може да загуби цялата си реколта.
От аграрното министерство в Мадрид съобщиха, че става дума за три живи ларви, открити в партида камби. Производителят, чиято стока е стигнала до Съединените щати, е информиран и вече е предприел необходимите мерки.
 
От своя страна американската фитосанитарна служба изтъкна, че Средиземноморската дрозофила е неприемлив риск за селското стопанство, тъй като се размножава бързо. Затова забраната за внос от Испания се счита като най-подходящата мярка за опазване на сектора в САЩ. Тя ще остане в сила докато проверка на АФИС не установи, че вносът на свежи пиперки от Испания вече не представлява опасност.
 
От контролния орган съобщават, че забраната се отнася единствено за камбите и не засяга други видове пиперки. Въпреки това всяка пратка трябва да бъде описана с пълното научно име на зеленчука, както и да бъде придружена със сертификат за безопасност.
Съединените щати са най-големият вносител на свежи плодове и зеленчуци в света. През 2020 година импортът е бил в размер на 20 милиона тона и на стойност 2 милиона долара. За същата година Испания е изнесла около 33 хиляди тона за САЩ. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.