1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. "Сега": Парламентът бърза с приемането на спорни промени в Закона за защита на растенията

"Сега": Парламентът бърза с приемането на спорни промени в Закона за защита на растенията

С тях се затяга и ограничава кръгът от хора, които имат право да работят с пестициди

Спорни промени в Закона за защита на растенията вече минаха на първо четене в парламента. С тях, вместо бизнесът да бъде облекчен, се създават допълнителни затруднения, а част от текстовете може да се приемат за лобистки, сигнализираха експерти.

С промените се затяга и ограничава кръгът от хора, които имат право да работят с пестициди. Те ще трябва да притежават сертификат, след като преминат обучение по програми, одобрени от Агенцията по безопасност на храните. Новите правила се въвеждат заради пропуски в нашето законодателство, заради които ни заплашва поредна съдебна процедура от Брюксел. България не е транспонирала европейската директива за устойчива употреба на пестициди. За да отговаря една фирма на условията, заложени в законопроекта обаче, управителят й трябва да бъде агроном. "Защо администрацията ще кадрува във фирмите и ще определя длъжностите? Има си управител на фирмата и той отговаря за цялостната дейност на дружеството." Това коментира Пламен Лазаров, който е от дълго време в частния бизнес, на заседание на парламентарната земеделска комисия.

Пред "Сега" Лазаров, бивш директор на Агенцията по растителна защита, коментира, че разпоредбите не са описани ясно. Българският закон е без аналог в ЕС, защото е гигант от 130 страници, докато в повечето европейски държави не надхвърля 30-40 страници. До първо четене текстовете не са били съгласувани с представители на браншовите организации. Бизнесът не е съгласен и с това, че сме най-скъпата държава по такси за регистрация на торове. У нас това струва около 3500 лв., докато в страни като Италия и Дания такси няма, допълни той.

Една от съществените промени в закона е забраната за въздушно прилагане на пестициди. Пръскането от самолет или хеликоптер обаче все пак ще бъде разрешавано в извънредни случаи, при които няма други варианти за опазване на растенията от вредители. Разпръскването от въздуха ще става с писмено разрешение от областните дирекции по безопасност на храните. Според депутата Десислава Танева от ГЕРБ тази забрана може да бъде частично отменена или отложена. Това става ясно от стенографския протокол от заседанието на земеделската комисия, на което е обсъждан законопроектът. Вероятно окончателният вариант ще претърпи още сериозни промени преди второ четене.

Парламентът бърза с приемането на промените в Закона за растителна защита, защото сме закъснели с няколко месеца от сроковете, които Европейската комисия ни е поставила. "Комисията направи своите забележки и срока, който тя ни постави да предприемем съответните мерки, изтече в края на юни. Закъсняваме с около 3 месеца и това е големият проблем", е коментирал пред депутатите Николай Роснев, зам.- изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.