1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Шест щъркелови гнезда бяха укрепени в природен парк “Персина”

Шест щъркелови гнезда бяха укрепени в природен парк “Персина”

 

Шест рискови щъркелови гнезда бяха укрепени и доизградени върху изкуствени метални поставки на електрически стълбове, информира Весела Комаревска, пиар на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен. Гнездата се намират на територията на природен парк "Персина" в близост до Белене. Подмяната на старите гнезда беше извършена от служители на Дирекцията на природен парк "Персина" съвместно с "Електроразпределение" - Плевен - клон Белене.

Укрепването се прави въз основа на разрешително на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от 21 януари 2005 г., с което се дава това право на Дирекцията на природен парк "Персина". РИОСВ - Плевен извършва контрола при прилагане на разрешителното.

В процеса на укрепване върху стълбовете се монтират специални метални поставки за строеж на нов дом за птиците. След монтирането на поставките върху металните им перила се поставят клечки, които да послужат като строителен материал на новото гнездо.

Извършеното укрепване на щъркелови гнезда допринася за опазване на биологичното разнообразие в България. Белият щъркел е защитен вид и е забранено разрушаването на гнездата на птицата.

През 2005 г., със съдействието на "Електроразпределение" - Плевен, беше извършено укрепване на четири щъркелови гнезда - три в Белене и едно в Тетевен./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.