1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Швейцария няма да забранява глифозата

Швейцария няма да забранява глифозата

Кантон Юра настояваше за възможно най-бързо въвеждане на тотална забрана

Швейцария няма да забранява препарати, в които има глифозат, нито ще съставя план за постепенния отказ от веществото, реши парламентът в Берн. С това си решение депутатите отхвърлиха инициативи, внесени от кантоните Женева и Юра.
 
Кантон Юра настояваше за възможно най-бързо въвеждане на тотална забрана за продажбата и употребата на препарати, съдържащи хербицида, докато искането на Женева беше за по-дългосрочен план, при който фермерите постепенно да се откажат. За целта кантонът предлагаше държавата да отпусне финансови средства, които да помогнат в търсенето на алтернативи.
 
Още през март миналата година представителите на кантоните отхвърлиха двете инициативи, сега парламентът също гласува против, с което процедурата по въпроса е приключена, поне на законодателно ниво. До решението се стигна, след като Икономическата комисия в парламента стигна до заключението, че веществото глифозат не е отровно, позовавайки се на оценките на редица научни организации. Сегашните швейцарски правила предвиждат хербицидът да се използва единствено при растения, които не са предвидени за храна или фуражи.
За забрана гласуваха народните представители на социалистите и зелените, които твърдят, че има достатъчно алтернативни вещества.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.