1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Сигнал за разрушен склад с пестициди край град Плиска

Сигнал за разрушен склад с пестициди край град Плиска

Работата на проверяващите екипи продължи през целия ден

Сигнал за разрушен склад с пестициди край град Плиска беше получен тази сутрин на тел. 112 и впоследствие беше прехвърлен на шуменската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Веднага на мястото на инцидента беше изпратен екип от инспекцията по околната среда и водите, който започна проверка за замърсяване на почвите. В проверката се включиха екипи на полицията и на пожарната. 

Полиция, екипи на пожарната и служители на екоинспекцията в Шумен пристигнаха тази сутрин в землището край Плиска, където според подадения сигнал са били заровени бидони с опасни препарати за растителна защита.  Експерти на регионалната лаборатория по околна среда взеха проби от почвата в района, резултатите от изследванията ще станат известни по-късно.  Сигналът на тел. 112 е бил подаден тази сутрин от арендатор, който съобщил за бидоните с опасни препарати. Според земеделеца, тези бидони са били извадени от разрушен склад за пестициди и после са били заровени в землището на местната кооперация „Хан Аспарух”. На мястото на инцидента беше докаран багер и започна разкопаване на посочения район.  При изкопаването на терен от около 3 метра беше открито бяло прахообразно вещество, както и изтекла течност от пробит бидон. Създадена е необходимата организация за разчистване и обезопасяване на района, съобщи говорителят на шуменската полиция Ася Йорданова.

Работата на проверяващите екипи продължи през целия ден. Няма никаква опасност за населението, увери заместник-областният управител на Шумен Петко Шаренков, който също пристигна на мястото на инцидента.

За случая е уведомена лицензирана фирма, която ще откара намерените вещества със специализирана техника. От областната управа увериха, че до края на деня мястото ще бъде напълно разчистено. По официална информация в Шуменска област има 13 складове за негодни пестициди.  В региона има и 125 „Б-Б”-кубове, в които се съхраняват общо 226 тона твърди и 48 000 литра течни препарати, които са негодни или излезли от употреба. Предстои да се установи откъде са изнесени намерените вещества край Плиска. Проверката по случая продължава.


Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.