1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. След дъждовете - гъбни болести

След дъждовете - гъбни болести

Прогнозираните за следващите десет дни топлинни условия ще бъдат благоприятни за узряването на слънчогледа и последните етапи от развитието на царевицата.

 

След високите температури в началото на август, които причиниха стрес при голяма част от полските култури, отглеждани на неполивни условия, в средата на първото десетдневие на месеца падналите валежи донесоха значителна промяна в агрометеорологичните условия - Монтана - 65 литра на кв. метър, Лом - 52 литра на кв. м и Враца - 77 л на кв. м. На много места дъждовете преовлажниха горните почвени слоеве и създадоха условия за увеличаване на повредите от гъбни болести по плодовете и зеленчуците, овощните култури и лозята, които са на път да добият масов характер в областта.

Прогнозираните за следващите десет дни топлинни условия ще бъдат благоприятни за узряването на слънчогледа и последните етапи от развитието на царевицата. До средата на август ранните хибриди ще встъпят масово във восъчна и пълна зрелост, а при по-късните ще протича наливане на зърното в млечна зрелост, която е критична по отношение на влагата в почвата, коментира агрометеорологът Иван Маринов. Добрите почвени влагозапаси ще обезпечат високото водопотребление и при по-късните хибриди царевица.

Очакваното относително стабилно време през следващите десет дни ще даде възможност за своевременно пръскане при зеленчуците, овощните култури и лозята. След падналите на отделни места градушки е наложително използването на фунгициди със системно действие./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.