1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Спирането на живата ваксина изправя на нокти сектора

Спирането на живата ваксина изправя на нокти сектора

Ако някои предположения се сбъднат много ферми ще бъдат унищожени

 

Има ли вирус на класическата чума по свинете сред дивата популация в областта. Това трябва да се разбере час по-скоро, защото е в интерес на свиневъдите и ветеринарните власти в областта, коментира някои действия директорът на РВМС-Монтана, д-р Людмил Антов. Чрез писма той е помолил шефове на ловни дружества от областта при излетите за лов на хищници ловците да следят за трупове на умрели диви прасета. При такава находка, ако е възможно, да се вземе парче от далака, бъбрек и цяла куха кост от заден крайник, които да се донесат във ветеринарната лечебница в Монтана за изследване, което ще докаже има ли класическа чума по дивите свине в региона.

Ветеринарните лекари в Монтанско продължават да маркират свине, овце и дребни преживни животни и да издават удостоверения за регистрация на животновъдни обекти. Това е подготовка за присъединяването на нашия ветеринарен регистър към този на Европейския съюз - Евровет.

Както информира д-р Антов от 1 юли т.г. се спират ваксинациите с жива ваксина против класическата чума по свинете. Но ситуацията за свиневъдите е тревожна, защото възникването на регионални огнища на чума води до предположения, че в страната има високо ниво на инфекцията с вируса на класическата чума и болестта се подтиска само чрез ваксинациите с жива ваксина. Оттук следва, че когато след няколко месеца спрем ваксинирането в жива ваксина и преминем към маркерна, вирусът ще бъде установен в голяма част от поголовието. Това би довело до унищожаване на голяма част от животните, защото ликвидирането им ще се извършва при доказване на вируса. Аргументите да се спре живата ваксина са поне две години у нас да не е имало нито един случай на класическа чума по свинете.

Обезщетение за това ще получават само ферми, които отговарят на Наредба Nо 29, които са изпълнили ветеринарно-санитарните изисквания. Според специалистите поради неблагоприятното финансово състояние на сектора през последните години са почти неизпълними за по-голямата част от свиневъдите. Затова се предлага наличните ферми да бъдат разделени на три групи - които отговарят на изискванията, във втората - които могат да реализират програмата до 1 юли 2005 год. и в третата група да влязат тези, които не могат да го направят. За фермерите от втора група да се предвиди финансова помощ от държавата, а собствениците на ферми от третата група да бъдат предупредени, че няма да бъдат обезщетявани и следва да бъдат закрити до 1 юли 2005 год. с всички негативни последствия за тях./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.