1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Срещу градушките - с ултрамодерна технология

Срещу градушките - с ултрамодерна технология

Активният сезон е от 26-ти май до средата на октомври

Нова технология за изстрелване на ракетите за предотвратяване на градушките ще бъде внедрена от този активен сезон, заяви директорът на Пловдивската дирекция „Борба с градушките" Радослав Христев, цитиран от Дарик. Тя включва специална раиолокационна техника за обработване на информацията и изстрелване на противоградовите ракети с автоматизирани пускови остановки. Процесът ще се контролира дистанционно, което ще осигурява по-голяма безопасност за операторите и по-голяма точност.

Проектите за въвеждането на тези иновации се разработват отпреди 3 години. Миналата година методът е експериментиран, а тази  - официално влиза в експлоатация в цялата страна, поясни Христев.

По заповед на директора на Изпълнителната агенция „Борба с градушките" активният сезон се открива на 26-ти май и ще продължи до средата на октомври. Според специалистите по селско  стопанство в агенцията до тази дата уязвимите насаждения са едва до 10%.

Територия от 4 млн. 270 хил. декара, от които обработваеми - 2 млн. и 800 хил., са площите, които се контролират от 50-те площадки към Пловдивската дирекция „Борба с градушките". Предвидено е до края на сезона да бъдат изстреляни 50 ракети.  Радослав Христев уточни, че дирекцията защитава селскостопански площи, осигуряващи продукция за 387 млн. лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.