1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Странно увредена реколта в Казанлък

Странно увредена реколта в Казанлък

Общинската администрация организира в общината пълен мониторинг на въздуха

 

Общинската администрация на Казанлък да организира в общината пълен мониторинг на въздуха, в това число и в селата от района, като за резултатите от него докладва на заседание на Общинския съвет най- късно до края на октомври. Това записаха в свое решение общинските съветници на Казанлък. Решението е част от приетата програма за оценка, управление и превенция на качеството на атмосферния въздух. Освен това ръководството на града да намери средства, с които да закупи апаратура за анализ на въздуха, поискаха още старейшините. Общината Казанлък не разполага с апаратура за измерване на вредните емисии във въздуха и поради тази причина негативните резулати от обгазяванията в областта не се отчитат и в Казанлъшко.

Населението от района мъчно може да претендира за обещтявания вследстиве на нанесените вреди. Дочка Богданова- от Постоянната комисия по земеделие в Общинския съвет на Казанлък, съобщи, че от две годони земеделските стопани от района прибират странно увредена реколта. За първи път тази година по новите насаждения с маслодайна роза се появило т.н. "просъхване на пъпките", което довело до намаляване на добивите от рози близо два пъти в някои села. Според нея и нейни колеги –агрономи, това се случвало за първи път и било най- вероятно следствие от обгазяванията в района.

Междувременно, сигнал за изтичане на газ в пловдивския район "Северен" проверяват в момента експертите на Районната инспекция за опазване на околната среда и водите ,съобщиха за Дарик радио от Гражданска защита. Сигналът е подаден в 7.30 от жители на район Северен, където се намират козметичния гигант "Ален Мак" и завода за торове "Агрия". Миризмата на газ се усеща в района на Сточна и Централна гара. Няма сигнал за производствена авария, увериха ни от Гражданска защита.

Експерти на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите издирват източника на обгазавянето на Пловдив, което е станало към 7 часа сутринта. Инспекторите оглеждан обекти в района на квартал "Каршияка" и хотел "Лайпциг", както и района на Централна и Сточна гара. Предполага се, че миризмата е на пропан-бутан. След откриването на източника на обгазяването ще бъдат извършени замервания на въздуха и едва тогава ще се вземат мерки, съобщи заместник директорът на РИОСВ Димитър Димитров./Дарик радио

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.