1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Суроватка замърсява водите на река Черна

Суроватка замърсява водите на река Черна

Заради замърсяването в реката вече не живеят риби и раци

 

От три денонощия река Черна, която извира високо в Западна Стара планина, тече с неестествен бял цвят. От водата се носи неприятна миризма, а по бреговете й се е отложила извара. Това съобщи кметът на монтанското село Горно Озирово Иван Андров.

Замърсяването е периодично и става заради изливане на големи количества на суроватка от мандра "Пършевица", която се намира близо до изворите на реката. След изграждането на мандрата през 1993 година, в реката не живеят риби и раци, а водата вече не се използва за пиене в Горно Озирово и в близките села, през които преминава Черна.

Данните от пробите, взети от водата, сочат, че има повишено съдържание на органични вещества. "Община Вършец настоява Министерството на околната среда и водите да назначи независима експертна комисия, която да установи източника на замърсяването на река Черна. Ако такава комисия не бъде назначена, то е възможно в скоро време да преминем към ефективни протести", заяви кметът на Вършец Ивайло Йорданов.

При предишни сигнали на кметовете от община Вършец от ръководството на фирма "Пършевица" многократно са заявявали, че нейното производство не е причина за замърсяване на реката.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.