1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Европейски средства за българската хранително-вкусова промишленост

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Европейски средства за българската хранително-вкусова промишленост

И още: дългоочакваната премиера на технологията Клиърфийлд при рапицата – от Прага до гр. Трявна

Да консумираме качествени български храни. Това като че ли се превърна в химера за повечето от нас. Свикнахме да ни предлагат всякакви ментета и продукти със съмнително качество. Да, но в последно време се появи светлина в тунела. Новите браншови стандарти и засиленият контрол на Агенцията по безопасност на храните дадоха тласък към по-доброто представяне на родната индустрия. Има обаче и куп други възможности, които също ще направят по-атрактивна нейната продукция. Азбучна истина е, че най-важният фактор, за да е ефективно и качествено едно производство, са инвестициите. И точно тук е големият шанс за българските производители да спечелят от членството ни в Европейския съюз. Около 550 предприятия от хранително-вкусовия бранш у нас могат да се възползват от средствата по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да се модернизират и да предложат качествени продукти. Повече за това как тези мащабни инвестиции ще станат реалност – ще научите от новото издание на АГРОФОРУМ тази седмица.

Да си конкурентоспособен е важно независимо с какво се занимаваш. Това вълнува и производителите на рапица. Още повече, че тази култура става все по-популярна заради добрите печалби, които носи на фермерите. Ето защо, с новото издание на АГРОФОРУМ вярваме, че ще ви бъдем полезни, ако и вие сте се захванали с това производство. Гледайте предаването, за да разберете как да си улесните живота и да получите още по-големи добиви с по-малко труд и разходи. Тайната е в Клиърфийлд технологията, която най-после направи дългоочаквания си дебют и при рапицата. Премиерата й в Прага уважиха земеделски производители от цяла Европа. Ето защо, не пропускайте и тази седмица АГРОФОРУМ, за да станете съпричастни и вие към това събитие. Заслужава си да видите и репортажа от премиерата и на родна земя – на семинар в Трявна българските зърнопроизводители също имаха уникалния шанс да се запознаят с най-модерната технология, която тази есен за първи път ще може да се приложи при рапицата.

И още на тема рапица: ако се колебате заради огромното разнообразие от семена, които селекционните компании предлагат на пазара, с още един репортаж ще се опитаме да ви ориентираме, за да бъде по-лесен изборът ви. Сортове или хибриди да засеете тази година? Подготвили сме ви интересен и полезен репортаж точно по този въпрос. Гледайте го, за да видите и от кои сортове пшеница тази година стопаните получиха 800-900 кг/дка.

И накрая – за да завършим на тема сеитба, ще ви напомним, че важно е не само какви семена ще изберете за новата кампания, а и как правилно да ги подготвите преди да ги засеете. Условие номер едно тук е – да ги обеззаразите. Ако не сте помислили вече какъв препарат да изберете, доверете ни се и го направете с наша помощ!

 Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.