1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Топлото време спомага за разпространението на обикновената полевка

Топлото време спомага за разпространението на обикновената полевка

 

Необичайните метеорологични условия тази година благоприятстваха намножаването, разпространението и вредната дейност на обикновената полевка - неприятел, от който от 1999 година насам няма регистрирани сериозни поражения. Тази година, обаче, мишките са нападнали люцерната и есенните култури и има опасност от унищожаването на реколтата. За разлика от други региони на страната в Плевенско положението все още не е критично, каза Спиромир Николов, директор на Регионалната служба за растителна защита в Плевен.

Направените обследвания показват, че до момента плътността на полевката в Плевенско в площите с люцерна достига до 4.5 активни колонии на декар, като всички площи в региона са нападнати в различна степен. 

В по-голямата част от есенниците плътността е от 0.1 до 2 активни колонии на декар, което е под и около икономическия праг на вредност, каза още г-н Николов. На отделни площи в Плевенско е установена по-висока плътност - до 3 активни колонии на декар. Това са общините Белене, Никопол, Гулянци, Долна Митрополия, Плевен, Пордим, Червен бряг и Долни Дъбник. Очаква се по-нататъшно увеличение на плътността и разпространението на полевката, не крият специалистите.

"Необходимо е да се извършват ежеседмични обследвания на културите и при установяването на плътност над икономическия праг на вредност да се поведе борба с неприятеля. Това става чрез прилагането на родентициди, регистрирани в списъка на разрешените за предлагане на пазара и употреба продукти за растителна защита за 2004 година от аграрното министерство при условията, посочени в този списък", научихме още от Спиромир Николов. Той припомни, че именно във връзка с каламитетното намножаване на полевката за срок от два месеца беше разрешено от 16 ноември в борбата с този неприятел да бъдат използвани родентициди. В разговора директорът на Регионалната служба за растителна защита в Плевен поясни, че се допуска продажбата на родентициди, формулирани като пелети или зърнени готови примамки, приготвени от фирмите, произвеждащи родентициди за битови нужди и търгуващи с тях.

Абсолютно е забранено, обаче, да се предлагат на пазара и да се употребяват цинков фосфид и други неразрешени продукти за растителна защита. Забранено е и приготвянето на зърнени примамки от земеделските производители, както и площното третиране с цел опазването на дивеча и домашните животни от отравяни предупреди г-н Николов./posredniknews.com 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.