1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Торовете Лебозол: германско качество, експертност, нови технологии

Торовете Лебозол: германско качество, експертност, нови технологии

Снимка:

Заводът на компанията се намира в германския град Зембах

Торовете Лебозол са емблематични за българското земеделие. Тези формулирани торове са точното решение за хранене на растенията и за засилване на защитните им сили срещу стресови фактори. Продуктите се произвеждат в завод в германския град Зембах, където се намира и лаборатория за контрол на качеството, цех за опаковане, склад, логистичен център. „Нашата компания е специализирана в производството на формулирани листни торове вече в продължение на 28 години. Ние инвестирахме доста средства в производството през последните 10 години,“ заяви Рене Вердаасдонк, собственик и управляващ директор на Лебозол. 

В момента с марката Лебозол се произвеждат над 50 продукта: течни торове за листно хранене, растителни подсилващи средства, добавки и подобрители на средствата за растителна защита. „Стартирали сме с производството с продукта Аминозол. Той е богат на аминокиселини и помага на растенията да се справят със стресовите ситуации на полето. Дори след 28 години търсенето му расте, защото това е един евъргрийн и ние продължаваме да го развиваме. Винаги имаме нови идеи, нови формулации и технологии, съобразяваме се с промените в земеделието и климата. Сигурни сме, че инвестираме по правилния начин“, допълни още Рене Вердаасдонк.

Годишният обем на производство на завода в Зембах е около 10 млн. литра. В него работят около 70 човека - 10 от тях са агрономи, останалите са ангажирани в производството, логистиката, маркетинга. Продукцията се реализира за германския пазар, а износ се осъществява в повече от 20 страни в Европа и извън нея. 

Лабораторията заема важна част от технологичния процес. В нея се извършва качествен контрол на продуктите, анализира се съдържанието на елементите, pH, плътността, вискозитета. Правят се тестове за смесимост на продуктите Лебозол с препарати за растителна защита. Изследват се всички суровини, проверява се качеството на формулациите, след това се правят опити на полето. 5-7% от персонала на завода е ангажиран с проверката качеството на готовите продукти. А от логистичния център пратките тръгват за различни части на Европа и извън нея. „В България разполагаме с компетентни специалисти, които дават точните съвети на земеделските производители, а ние им доставяме необходимите продукти. Те обменят опит с нашите агрономи в Германия, обменяме информация от опитни полета в двете страни. Пожелавам на българския екип да продължава да се развива по същия начин“, заяви собственикът на Лебозол. 

Автор: Светла Стефанова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.