1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Тотална забрана за неоникотиноидите във Франция

Тотална забрана за неоникотиноидите във Франция

Земеделските стопани в страната обаче са против забраната

От 1 септември 2018 година Франция забранява използването на всички препарати за растителна защита, които съдържат неоникотиноиди. Това предвижда гласуваният на второ четене Закон за биоразнообразието.

В момента във Франция е в сила частична забрана за използване на тези вещества, която се отнася само за отделни култури, сред които и рапицата. Това постановява Регламент на Европейския съюз, въведен от 1 декември 2013-та.

Новият френски закон за биоразнообразието предвижда и данък върху палмовото масло, използвано в храни. За 2017 година той ще бъде в размер на 90 евро на тон и до 2020 постепенно ще нарасне на 90 евро на тон. Изключение прави палмовото масло от така нареченото "устойчиво" производство, което е освободено от данъка. Във връзка със забраната на неоникотиноидите френският министър на земеделието Стефан льо Фол подчерта необходимостта да се търсят алтернативи за растителната защита, които да не вредят на пчелите.

Земеделските стопани в страната обаче са против забраната. От Съюза на зърнопроизводителите я нарекоха "абсурдна и контрапродуктивна" и предупредиха, че поставя местните фермери в по-лоша позиция спрямо европейските им колеги.

Подобна бе и реакцията на Земеделския съюз. От там припомниха обещанието на министър-председателя Мануел Валс, че за френските производители ще важат същите правила, както за останалите страни в Европейския съюз.
Новият закон се радва на одобрение само от страна на биофермерите и пчеларите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.